Ερευνητική Ομάδα

Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας

Το Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας ΕΜΠ προσφέρει σειρά εξειδικευμένων μαθημάτων σε προπτυχιακό επίπεδο στη Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ καθώς και στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στα διατμηματικά προγράμματα «Γεωπληροφορική» και «Προστασία Μνημείων». Τα μέλη του επιβλέπουν μεγάλο αριθμό διπλωματικών εργασιών ανά έτος, καθώς και διδακτορικές διατριβές στα ευρύτερα αντικείμενα της Φωτογραμμετρίας, της Όρασης Υπολογιστών και των Συστημάτων Πληροφοριών.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των μελών του Εργαστηρίου είναι ευρύτατα και αφορούν στα πεδία της επίγειας, εναέριας και δορυφορικής φωτογραμμετρίας και όρασης υπολογιστών. Συγκεκριμένα, εστιάζονται σε θέματα: επεξεργασίας εικόνας· τρισδιάστατης (3D) και πολυδιάστατης μοντελοποίησης (4D, 5D)· απόδοσης υφής και δημιουργίας φωτορρεαλιστικών μοντέλων· ψηφιακής συνταύτισης εικόνων· αυτόματης εξαγωγής νεφών σημείων από εικόνες· πολυεικονικών μεθόδων προσανατολισμού εικόνων (αεροτριγωνισμός, μέθοδος Structure from Motion)· επεξεργασίας νεφών σημείων και τρισδιάστατων μοντέλων· οπτικοποίησης τρισδιάστατων μοντέλων και τρισδιάστατης εκτύπωσης· αυτόματου εντοπισμού αντικειμένων από εικόνες και νέφη σημείων· εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας· αυτοματοποιημένης επεξεργασίας πλάγιων εικόνων· γεωμετρικής τεκμηρίωσης κινητών και ακίνητων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων· βαθμονόμησης φωτομηχανών· συνδυασμένης χρήσης διαφορετικών ειδών δεδομένων για μετρητικές εφαρμογές· διαχείρισης μεγάλου όγκου δεδομένων· τεχνικών βαθιάς μηχανικής μάθησης (deep learning)· αυτοματοποιημένου εντοπι- σμού μεταβολών σε εικόνες και νέφη σημείων· διαχείρισης βάσεων δεδομένων και συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών· κ.ά.

Τα μέλη του Εργαστηρίου Φωτογραμμετρίας έχουν αναπτύξει πληθώρα αυτοματοποιημένων αλγορίθμων, μεθόδων και μοντέλων, όπως συνοψίζονται ακολούθως: αλγορίθμους παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο από μη βαθμονομημένους αισθητήρες για 3D μετρήσεις σχετικά με τη θέση αντικειμένων ενδιαφέροντος· μοντέλα νευρωνικών δικτύων, που μπορούν να αναβαθμιστούν και να προσαρμοστούν σύμφωνα με τις οπτικές συνθήκες, τις μηχανές αναζήτησης πολυμέσων και τις εφαρμογές ανάδρασης σχετικότητας, για φιλτράρισμα βάσει περιεχομένου εικόνων που ανακτώνται από ιστοτόπους όπως το Flckr και το Picasa για 3D ανακατα- σκευή· ημι-εποπτευόμενους αλγορίθμους βαθιάς μάθησης για την ανίχνευση ροών πλήθους· μεθόδους επε- ξεργασίας εικόνων RGB-D και ανάλυσης αυτών· μεθόδους ανάλυσης γεγονότων με χρήση επανασχετιζόμενων νευρωνικών δικτύων και κρυφών Markov Μοντέλων· αλγορίθμους δημιουργίας εξατομικευμένων υπηρεσιών storytelling· αποθετήρια κοινωνικής δικτύωσης για μακροπρόθεσμη διατήρηση πολιτιστικών πηγών· αλγο- ρίθμους αυτοματοποιημένου εντοπισμού πτώσης ανθρώπων· μεθόδους αυτοματοποιημένης πολυδιάστατης επιλεκτικής μοντελοποίησης· GIS εφαρμογές πληθοπορισμού (crowdsourcing)· εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας βάσει αναγνώρισης προτύπων· κ.ά.

Το Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης, με πολυετή εμπειρία στην τρισδιάστατη μοντελοποίηση αντικειμένων (μικρών αντικειμένων, μνημείων, κτηρίων, πόλεων, κ.ά.). Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του έργου είναι επιστημονικά καταξιωμένα στη διεθνή κοινότητα, με μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σχετικών με την τρισδιάστατη μοντελοποίηση σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και παρουσιάσεων σε σημαντικά διεθνή συνέδρια. Επισημαίνεται ότι μέλος της ομάδας είναι η Χ. Πότσιου, η οποία ήταν εκλεγμένη Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τοπογράφων (FIG) για την περίοδο 2015-2018.

Χαράλαμπος Ιωαννίδης

Καθηγητής

Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, 
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΦΩΤΟΓ/ΕΜΠ)

Διδάσκει Φωτογραμμετρία στο ΕΜΠ από το 1996. Κοσμήτορας της Σχολής ΑΤΜ, Αναπληρωτής Διευθυντής του διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος ‘Γεωπληροφορική’. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι στα πεδία της φωτογραμμετρίας, όρασης υπολογιστών, 3D μοντελοποίησης, τηλεπισκόπησης, διαχείρισης μεγάλου όγκου δεδομένων και συστημάτων πληροφοριών. Επιστημονικός υπεύθυνος σε 20 ερευνητικά προγράμματα (5 διακρατικά) και συμμετοχή ως κύριος ερευνητής σε ακόμη 35 εθνικά και διεθνή προγράμματα. Συγγραφέας περισσοτέρων των 160 άρθρων, σε επιστημονικά περιοδικά, κεφάλαια βιβλίων, πρακτικά συνεδρίων, με μεγάλο αριθμό παρουσιάσεων σε συνέδρια. Παροχή διαλέξεων σε 15 εθνικά και 5 διεθνή εκπαιδευτικά σεμινάρια. Συμμετοχή σε Οργανωτικές και Επιστημονικές επιτροπές πολλών ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Κριτής σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά (Journal of PRS, PE & RS, Sensors, GRSL, CITIES, Survey Review, IJHDE, Remote Sensing, Survey Review, GeoJournal, Water Resources Management κ.α.), βιβλία και διεθνή συνέδρια (ISPRS, VAST, VSMM, FIG, EuroMed, 3D GEOINFO κ.α.) Μέλος του Editorial Board του ‘International Journal of Heritage in the Digital Era (IJHDE)’, ISSN 2047-4970. Εχει αναπτύξει σημαντική διεθνή δραστηριότητα, όπως πρόεδρος της ISPRS Commission VI- WG2 ‘Computer Assisted Teaching’ (1992-1996), πρόεδρος του Working Group 3.2 ‘Technical Aspects of Spatial Information Management’ της FIG (2011-2018). Την τρέχουσα περίοδο (2019-2022) είναι πρόεδρος του Working Group 3.2 ‘Geospatial Big Data: Collection, Processing and Presentation’ της FIG Commission 3.

Χρυσή Πότσιου

Καθηγήτρια

Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, 
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΦΩΤΟΓ/ΕΜΠ)

Διδάσκει Διαχείριση Χωρικών Πληροφοριών και Κτηματολόγιο στη Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ από το 2005. Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΧΕ (2009-2010) και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. (2009 – 2012). Από το 2002 έως σήμερα είναι εξωτερικός συνεργάτης του ΤΕΕ για θέματα διεθνών σχέσεων και ανεξάρτητη επιστημονική σύμβουλος, με δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, για θέματα Κτηματολογίου και Διαχείρισης Γης. Συνεργάζεται με τους φορείς UN-HABITAT, UN-ECE και την World Bank. Έχει αναπτύξει ιδιαίτερα σημαντική διεθνή δραστηριότητα και αντίστοιχη επιστημονική αναγνώριση:

  • 2019: Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τοπογράφων (FIG)
  • 2015-2018: Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τοπογράφων (FIG)
  • 2001-2019: Μέλος του Bureau του UN/ECE Working Party on Land Administration (υπο-επιτροπή για Κτηματολόγιο της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη, Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών)
  • 2011-2014: Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τοπογράφων (FIG) και Πρόεδρος του FIG Task Force on Property and Housing
  • 2006-2010: Πρόεδρος της Επιτροπής 3 (Διαχείριση Χωρικής Πληροφορίας) της FIG
  • 2010: Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Land Management and Land Tenure’ του Πολυτεχνείου του Μονάχου.

Επιστημονική υπεύθυνη σε 9 διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Ομιλήτρια σε 14 εθνικά και διεθνή Σεμινάρια Εκπαίδευσης Μηχανικών (για Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Φωτογραμμετρία, 3D Κτηματολόγιο, 3D μοντελοποίηση, Διαχείριση Γης κ.α). Έχει συγγράψει περίπου 200 δημοσιεύσεις. Είναι κριτής άρθρων σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά, και μέλος του editorial board του επιστημονικού περιοδικού Survey Review. Έχει οργανώσει 23 διεθνή συνέδρια.

Σοφία Σοϊλέ

Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, MSc, μέλος ΕΔΙΠ

Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, 
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΦΩΤΟΓ/ΕΜΠ)

Η Σοφία Σοϊλέ είναι Τοπογράφος Μηχανικός (1995) με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης στην επιστήμη της Γεωπληροφορικής (2013). Είναι μέλος ΕΔΙΠ του Εργ. Φωτογραμμετρίας της ΣΑΤΜ ΕΜΠ, με συμμετοχή σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, παρακολούθηση ασκήσεων και διπλωματικών εργασιών. Έχει ευρεία επαγγελματική δραστηριότητα στην επιστήμη της Φωτογραμμετρίας (επίγεια, εναέρια και δορυφορική), την Τρισδιάστατη Μοντελοποίηση (3D modeling), και τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS). Ειδι- κότερα, έχει πολυετή εμπειρία στη γεωμετρική τεκμηρίωση και καταγραφή Ιστορικών και Θρησκευτικών Μνημείων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, Ιεροσόλυμα. Από το 1995 έχει εργαστεί ως ερευνήτρια σε περισσότερα από 40 Ερευνητικά Προγράμματα (Ευρωπαϊκά, ΓΓΕΤ, Υπουργείο Πολιτισμού, Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών κλπ) με αντικείμενο την παραγωγή ορθοφωτογραφιών από δορυφορικά δεδομένα, επεξεργασία δεδομένων σάρωσης με Laser για βιομηχανικές και αρχιτεκτονικές εφαρμογές, τεκμηρίωση αρχαιολο- γικών χώρων, μνημείων και κειμηλίων, σύνταξη 3D φωτορεαλιστικών μοντέλων, εφαρμογές τεχνικών όρασης υπολογιστών σε μνημεία, 3D μοντελεοποίηση για αποκατάσταση μνημείων, εφαρμογές 3D GIS, πολυδιάστατα (5D) χωρικά συστήματα πληροφοριών κ.α. Έχει δημοσιεύσει 45 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Είναι μέλος της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, που μελέτησε και υλοποίησε τις επεμβάσεις συντήρησης, ενίσχυσης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα.

Στυλιανή Βερυκόκου

Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός

Έλαβε το δίπλωμά της από τη ΣΑΤΜ ΕΜΠ το 2013 με βαθμό Άριστα (9,29/10). Έχει βραβευτεί με υποτροφίες και βραβεία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το ΕΜΠ, την Ακαδημία Αθηνών, το Θωμαίδειο Ίδρυμα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Ελβετικό Ίδρυμα Limmat για τις επιδόσεις της κατά την διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών της. Από το 2014 είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στο Εργ. Φωτογραμμετρίας της ΣΑΤΜ του ΕΜΠ και προβλέπεται να περατώσει την διδακτορική της διατριβή εντός του 2019. Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής είναι η διερεύνηση μεθόδων γεωαναφοράς για πλάγιες εναέριες εικόνες και έχει χρηματοδοτηθεί με υποτροφία από το Ίδρυμα Ευγενίδου. Έχει συμμετάσχει σαν ερευνήτρια σε 4 ερευνητικά προγράμματα («5 Διαστάσεων πολυ-παραμετρικό – πολλαπλών χρήσεων σύστημα διαχείρισης πληροφορίας γης», «Σύγχρονες τεχνολογίες τοπογραφικής αποτύπωσης για τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες δημο- σίων έργων», «Four Dimensional Cultural Heritage World – 4D CH World» και «Technological and Methodological Solutions for Integrated Wide Area Situation Awareness and Survivor Localization to Support Search and Rescue Teams – INACHUS»), ενώ αυτήν την περίοδο συμμετέχει στο ερευνητικό έργο «Σύστημα Πολυεπίπεδης Τεκμηρίωσης Θρησκευτικών Τόπων και Ιστορικών Συμπλεγμάτων». Είναι συ-συγγραφέας 18 επιστημονικών άρθρων που έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά διεθνών επιστημονικών συνεδρίων κατόπιν κρίσης και αναφέρονται σε θέματα φωτογραμμετρίας, όρασης υπολογιστών, τρισδιάστατης μοντελοποίησης, επαυξημένης πραγματικότητας, πολιτιστικής κληρονομιάς και συστημάτων πληροφοριών γης.

To έργο υλοποείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T2ΕΔΚ-01641)

Copyright 2021 © All rights reserved |
Powered by KK

Skip to content