Ερευνητική Ομάδα

Εργαστήριο Οργανικής Χημείας

Το Εργαστήριο Οργανικής Χημείας (ΕΟΧ/ΑΠΘ) ανήκει στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. και ιδρύθηκε το 2006, σύμφωνα με το ΦΕΚ 811Β/4-7-2006. Το εργαστήριο διαθέτει σημαντική εμπειρία σε έργα έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα των φυσικών προϊόντων (ΦΠ), των φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων. Από το ΕΟΧ/ΑΠΘ συμμετέχει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ανδρεάνα Ασημοπούλου, με γνωστικό αντικείμενο Εφαρμοσμένη Οργανική Χημεία-Φυσικά Προϊόντα.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της ερευνητικής ομάδας της κ. Ασημοπούλου (τα άμεσα σχετιζόμενα με το έργο) συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  • αξιοποίηση των φυσικών πόρων για προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας (νέα φάρμακα, λειτουργικά τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά, κ.α.)
  • απομόνωση δραστικών ουσιών από φυσικά προϊόντα (ΦΠ), προσδιορισμός χημικής δομής-ταυτοποίηση ουσιών από ΦΠ – ποσοτικός προσδιορισμός,
  • χαρακτηρισμός βιολογικά ενεργών συστατικών και μελέτη σταθερότητας,
  • βιολογικές δράσεις ΦΠ και δραστικών τους συστατικών,
  • ανάπτυξη και μελέτη συστημάτων μεταφοράς και αποδέσμευσης βιοδραστικών μορίων
  • τεχνολογική αξιοποίηση ΦΠ (φάρμακα, λειτουργικά τρόφιμα, (δερμο)καλλυντικά, κ.α.),
  • σχεδιασμός, ανάπτυξη και χαρακτηρισμός βιοϋλικών με/ή χωρίς βιοδραστικά μόρια
  • αξιοποίηση παραπροϊόντων βιομηχανιών ΦΠ και ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας,
  • κλιμάκωση παραγωγής (scale up) σκευασμάτων με δραστικά συστατικά ΦΠ.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της ερευνητικής ομάδας του κ. Χριστόφιλου συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  • φασματοσκοπική ταυτοποίηση ουσιών
  • φασματοσκοπική μελέτη σταθερότητας υλικών υπό εξαιρετικά υψηλές πιέσεις, υψηλή/χαμηλή θερμοκρασία, ακτινοβόληση κλπ.
  • μορφολογία και οπτικές ιδιότητες νανο-, μικροδομών και τρισδιάστατη εκτύπωση υλικών.

Η ερευνητική ομάδα της Αν. Καθηγήτριας κ. Ασημοπούλου απαρτίζεται από 2 έμπειρους ερευνητές κατόχους διδακτορικού διπλώματος, 5 υποψήφιους διδάκτορες και 10 νέους ερευνητές που εκπονούν την διπλωματική τους εργασία (σε μεταπτυχιακό και προπτυχιακό επίπεδο). Η κ. Ασημοπούλου είναι Συντονίστρια του κύριου πόλου του Α.Π.Θ. (1/5 πόλοι) στο πρόγραμμα PlantUp, συντονίστρια και επιστημονικά υπεύθυνη στο πρόγραμμα AromaDistil, καθώς και συντονίστρια της ομάδας Nat-ProAUTH, στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας ΚΕΔΕΚ-ΑΠΘ. Τα τελευταία χρόνια έχει συνδράμει (με τη συνεργασία της ερευνητικής ομάδας και πληθώρας συνεργατών) στη διοργάνωση σημαντικών συνεδρίων, workshop και ημερίδων.

Η ερευνητική ομάδα του Αν. Καθηγητή κ. Χριστόφιλου, Διευθυντή του Εργαστηρίου Φυσικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., απαρτίζεται από την κ. Ο. Καραμπινάκη, Χημικό Μηχανικό, ΕΤΕΠ του Εργαστηρίου, την έμπειρη ερευνήτρια και συνεργάτη του Εργαστηρίου Δρ. Ε. Καμπασακάλη, 3 διδακτορικούς φοιτητές και 1 προπτυχιακό φοιτητή που εκπονεί την διπλωματική του εργασία. Ο κ. Χριστόφιλος έχει εκτενή και μακρόχρονη εμπειρία στις οπτικές τεχνικές μελέτης υλικών και έχει οργανώσει και συμμετάσχει στις οργανωτικές επιτροπές διεθνών συνεδρίων/ημερίδων, ενώ είναι επί σειρά ετών μέλος της διεθνούς επιτροπής του European High Pressure Research Group.10

Ανδρεάνα Ασημοπούλου

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Τμήμα Χημικών Μηχανικών, 
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Συντονίστρια

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών/Εργαστήριο Οργανικής Χημείας με γνωστικό αντικείμενο: «Εφαρμοσμένη Οργανική Χημεία-Φυσικά Προϊόντα» και συντονίστρια του δικτύου Φυσικών Προϊόντων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, NatPro-AUTH στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) του ΑΠΘ (ιστοσελίδα).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα εξής: Απομόνωση-μελέτη χημικής σύστασης-καθαρισμός και ταυτοποίηση δραστικών ουσιών από φυσικά προϊόντα (ΦΠ), βιολογικές δράσεις και μελέτη σταθερότητας φυσικών βιοδραστικών ουσιών, τεχνολογική αξιοποίηση ΦΠ (εφαρμογές σε φάρμακα, πρόσθετα τροφίμων, λειτουργικά τρόφιμα, (δερμο)καλλυντικά, κ.α.), συστήματα μεταφοράς και αποδέσμευσης βιοδραστικών ουσιών, συσχέτιση χημικής δομής-βιολογικής δράσης, αξιοποίηση παραπροϊόντων βιομηχανιών ΦΠ και ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, φυσικές διεργασίες-έλεγχος ποιότητας-τυποποίηση ΦΠ, κλιμάκωση παραγωγής (scale up) σκευασμάτων με ΦΠ, παραγωγή συστατικών υψηλής προστιθέμενης αξίας, ανάπτυξη και χαρακτηρισμό βιοϋλικών με βιοδραστικά μόρια για ικριώματα ιστομηχανικής. Διδάσκει και σε άλλα Τμήματα του ΑΠΘ και άλλων Πανεπιστημίων (σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο) και έχει επιβλέψει δεκάδες διπλωματικές εργασίες ενώ έχει συμμετάσχει ως επιβλέπουσα ή μέλος επιτροπής σε πληθώρα διδακτορικών διατριβών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 60 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και έχει παρουσιάσει πληθώρα εργασιών σε εθνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ έχει προσκληθεί να δώσει αρκετές ομιλίες–διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (συνολικές ετεροαναφορές (Scopus: 2837, Google Scholar: 4531); h-index (Scopus: 23, χωρίς αυτοαναφορές, Google Scholar: 28). Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 25 εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα (όντως επιστημονικά υπεύθυνη σε περισσότερα από 10 από αυτά). Είναι Συντονίστρια του κύριου πόλου (Α.Π.Θ., 1/5 πόλοι) στο έργο με τίτλο: PlantUP-Upgrading the Plant Capital, το οποίο εντάσσεται στην κατάρτιση του Ελληνικού οδικού χάρτη Ερευνητικών Υποδομών για μεγάλης εμβέλειας Υποδομές στην απομόνωση και μελέτη βιοδραστικών Φυσικών Προϊόντων. Είναι συντονίστρια και ΕΥ του έργου “AromaDistil- Αξιοποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Ελληνικής χλωρίδας” στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ–ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ–ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και επικεφαλής του ΑΠΘ στο έργο Innovative Training Networks (ΕTN) Call: H2020-MSCA-ITN-2016 με τίτλο: “MICROMETABOLITE”– Research Training Network on the Microbial Enhancement of Bioactive Secondary Metabolite Production in Plants. Έχει αναπτύξει σημαντική συνεργασία με Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα, Ερευνητικά Κέντρα και εταιρείες, κυρίως φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Δημήτρης Χριστόφιλος

Αναπληρωτής Καθηγητής

Τμήμα Χημικών Μηχανικών, 
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο «Οπτική Φασματοσκοπία Συμπυκνωμένης Ύλης» και Διευθυντής του θεσμοθετημένου Εργαστηρίου Φυσικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής, Α.Π.Θ. (1990), κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (M.Sc.) Ηλεκτρονικής Φυσικής (Ραδιοηλεκτρολογίας), Τμήμα Φυσικής, Α.Π.Θ. (1994) και έλαβε τον Διδακτορικό του τίτλο στην Φυσική από το Γενικό Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. (1997). Έχει εργαστεί ως Ερευνητής στην Ecole Polytechnique, Palaiseau, France (1998-1999), University of Bordeaux/CNRS, France (2002) και υπήρξε Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Lyon I/CNRS, France (2008, 2009, 2012).

Ειδικεύεται στις Φασματοσκοπίες Raman/micro-Raman, απορρόφησης και φωτοφωταύγειας στο ορατό/ΝIR φάσμα, σε μη γραμμικές οπτικές τεχνικές φασματοσκοπίας pump-probe με διάκριση στο χρόνο (femtosecond) στο NIR/Vis/NUV φάσμα και στον συνδυασμό τους με τεχνικές δημιουργίας εξαιρετικά υψηλών υδροστατικών πιέσεων με χρήση κελιών άκμονος διαμαντιού και/ή υψηλών/χαμηλών θερμοκρασιών. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται ο συνδυασμός και ανάπτυξη πειραματικών οπτικών τεχνικών. Οι παραπάνω τεχνικές εφαρμόζονται στη μελέτη υλικών μακροσκοπικής ή νανοσκοπικής διάστασης και στις μεταβολές που επάγονται στη δομή και τις οπτικές τους ιδιότητες από τη δράση εξαιρετικά υψηλών πιέσεων ή άλλων παραμέτρων, όπως η θερμοκρασία, η έκθεση σε ακτινοβολία, η μέθοδος παρασκευής, το μέγεθος των νανοσωματιδίων, το περιβάλλον τους κ.τ.λ. Μεγάλο μέρος της έρευνάς του αφορά στη μελέτη κρυσταλλικών και πολυκρυσταλλικών υλικών, νανοσωματιδίων ευγενών μετάλλων και υλικών με βάση τον άνθρακα (γραφένιο, νανοσωλήνες άνθρακα και παράγωγα, φουλερίδια). Έχει επίσης ασχοληθεί με τη μελέτη ημιαγωγών και υμενίων τους, άμορφων υλικών, κεραμικών και χρωστικών καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Τα τελευταία χρόνια, τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται και στην μελέτη υλικών βιολογικού/φαρμακευτικού ενδιαφέροντος (βιοσυμβατά υλικά, φυσικά προϊόντα με φαρμακευτικές εφαρμογές, τρόφιμα, κ.τ.λ.).

Η επιστημονική του δραστηριότητα αποτυπώνεται σε 114 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, 2 άρθρα σε τόμους βιβλίων και σε περισσότερα από 160 άρθρα σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Έχει συμμετάσχει σε 9 ερευνητικά προγράμματα (2 ως επιστημονικώς υπεύθυνος), ενώ το έργο του έχει λάβει περισσότερες από 3200 ετεροαναφορές (h-index: 27).

Έλλη Καμπασακάλη

Δρ. Χημικός, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια

Τμήμα Χημικών Μηχανικών, 
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Είναι απόφοιτη του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. και κατέχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο από την Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. στην εφαρμογή των φυσικοχημικών διαγνωστικών μεθόδων στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχει ασκήσει μεταδιδακτορική έρευνα στα εργαστήρια της ΤΑΤΕ (Αγγλία) και του Getty Institute (ΗΠΑ). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο χαρακτηρισμό και τη μελέτη ιδιοτήτων φυσικών και συνθετικών υλικών (βαφές, χρωστικές, πολυμερή, ρητίνες, έλαια) με τη χρήση φασματοσκοπικών και μικροσκοπικών τεχνικών. Έχει συμμετάσχει σε εθνικά και διεθνή προγράμματα με αντικείμενο τη συντήρηση και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και τη μελέτη φυσικών προϊόντων. Ερευνητικό της έργο έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, κεφάλαια βιβλίων και μουσειακούς καταλόγους. Είναι διδάσκουσα στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Προστασίας, Συντήρησης και Αποκατάστασης Μνημείων Πολιτισμού της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και συνεργαζόμενη μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Πολυτεχνικής Σχολής.

Αθανάσιος Σ. Αραμπατζής

Χημικός Μηχανικός, Υποψήφιος διδάκτορας

Τμήμα Χημικών Μηχανικών, 
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Αθανάσιος Σ. Αραμπατζής είναι διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 2013) με μεταπτυχιακές σπουδές στη Φαρμακευτική Τεχνολογία (Technical University of Denmark, 2016). Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Οργανικής Χημείας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, όπου εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή με θέμα « Βιολογική δράση και τεχνολογική αξιοποίηση των δραστικών ενώσεων αλκαννίνη/σικονίνη (Α/Σ) και παραγώγων τους και φυτών της οικογένειας Boraginaceae». Η διδακτορική του έρευνα εκπονείται στο πλαίσιο στο πλαίσιο του Ιnnovative Training Network (ITN) έργου «Μικροβιακή ενίσχυση της παραγωγής βιοδραστικών δευτερογενών μεταβολιτών σε φυτά (MICROMETABOLITE)» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – HORIZON 2020, Marie Skłodowska-Curie. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη της επίδρασης φυσικών προϊόντων σε in vitro κυτταρικές καλλιέργειες και την ανάπτυξη βιοδραστικών ικριωμάτων ιστομηχανικής για την ανάπλαση του δερματικού ιστού.

Αλέξανδρος Νάκας

Χημικός Μηχανικός, Υποψήφιος διδάκτορας

Τμήμα Χημικών Μηχανικών, 
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών (2015) του ΑΠΘ, με ειδίκευση στη χημεία και τεχνολογία φυσικών προϊόντων, την τυποποίηση φυτικών εκχυλισμάτων και τη μελέτη της βιολογικής αποτελεσματικότητας φυσικών προϊόντων. Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Οργανικής Χημείας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ από το 2013, και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας NatPro-AUTH στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) ΑΠΘ. Έχει ασχοληθεί με την επουλωτική και αντιμικροβιακή, την αντιφλεγμονώδη, καθώς και την αντικαρκινική δράση ουσιών, τόσο σε in vitro, όσο και in vivo πειράματα. Το διδακτορικό του επικεντρώνεται στην ανίχνευση βιοδραστικών μορίων φυσικών προϊόντων με σύγχρονες αναλυτικές τεχνικές και τη μελέτη της βιολογικής τους δράσης. Στο παρελθόν συμμετείχε στα ερευνητικά έργα PlantUp και Aromadistil. Συμμετέχει ενεργά στα ερευνητικά προγράμματα 3D-BioPerioDontis και LuteoPaste.

Κυρίλας Ευάγγελος

Μηχανολόγος Μηχανικός, Υποψήφιος διδάκτορας

Τμήμα Χημικών Μηχανικών, 
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Είναι απόφοιτος του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών (2014) του ΑΠΘ, με ειδίκευσή στην ανάλυση και σύνθεση μηχανισμών, την σχεδίαση (CAD), μελέτη και ανάλυση τάσεων για την βελτιστοποίηση γεωμετρίας μηχανολογικών εξαρτημάτων και την επίλυση δυναμικών συστημάτων μέσω αριθμητικών μεθόδων. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στον τομέα των Διεργασιών και Τεχνολογίας Προηγμένων Υλικών (2018 ΑΠΘ) και έχει ασχοληθεί με την μέτρηση και ποσοτικοποίηση της γλυκόζης στο στον άνθρωπο (in-vitro και in-vivo) μέσω φασματοσκοπίας Raman στο εργαστήριο Οπτικής Φασματοσκοπίας των Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ. Έχει πολυετή εργασιακή εμπειρία στην βιομηχανία στο τομέα της σχεδίασης, παραγωγής, έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων για παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων. Το διδακτορικό του επικεντρώνεται στην μελέτη βιολογικών ιστών και ενώσεων βιολογικού ενδιαφέροντος μέσω φασματοσκοπικών μεθόδων. Συμμετέχει ενεργά στο ερευνητικό πρόγραμμα 3D-BioPerioDontis.

To έργο υλοποείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T2ΕΔΚ-01641)

Copyright 2021 © All rights reserved |
Powered by KK

Skip to content