Ερευνητική Ομάδα

Εργαστήριο Φαρμακοτεχνικής και Ελέγχου Φαρμάκων

Tο ΕΦΤ/ΑΠΘ ιδρύθηκε το έτος 1955 με το ΦΕΚ Α’ 226, 24-8-1955 και ανήκει μαζί με το Εργαστήριο Φαρμακευτικής Ανάλυσης στον Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το εργαστήριο εξυπηρετεί εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στα ακόλουθα επιστημονικά αντικείμενα:

  • Σχεδιασμός, τεχνολογία και μορφοποίηση φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων

  • Βασικές φαρμακοτεχνικές διεργασίες σε ημι-βιομηχανική και βιομηχανική κλίμακα.

  • Εκτίμηση της ποιότητας φαρμάκων, καλλυντικών και γενικά προϊόντων φυτικής προέλευσης, σκευασμάτων και ουσιών, με εφαρμογή μεθόδων ελέγχου (φυσικοχημικών, τεχνολογικών, μικροβιολογικών, in vivo, κλπ.).

  • Βιοφαρμακευτική τεχνολογία των σκευασμάτων και μελέτη παραγόντων που επιδρούν στην αποτελεσματικότητα κατά την in vivo εφαρμογή τους.

  • Τεχνολογική μελέτη παραγόντων που επηρεάζουν την παραλαβή, επεξεργασία και τον έλεγχο φυσικών προϊόντων και των συστατικών τους.

Σήμερα το εργαστήριο αριθμεί έξι (6) μέλη Δ.Ε.Π., τρεις (3) αναπληρωτές καθηγητές, έναν (1) επίκουρο καθηγητή και μία (1) λέκτορα, ενώ μαζί με τα δύο (2) μέλη Δ.Ε.Π. (μία (1) αναπληρώτρια καθηγήτρια και έναν (1) επίκουρο καθηγητή) που ανήκουν στο εργαστήριο Φαρμακευτικής Ανάλυσης, απαρτίζουν τον τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας της Φαρμακευτικής Σχολής του ΑΠΘ. Το εργαστήριο διαθέτει πλήρη κτηριακή υποδομή με συνολική έκταση 150 m2 στα οποία περιλαμβάνονται έξι (6) αυτόνομοι εργαστηριακοί χώροι, και δύο (2) επιπλέον ανεξάρτητοι εργαστηριακοί χώροι με συνολική επιφάνεια 50 m2. Στο πλαίσιο της δράσης του, το εργαστήριο έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες με τους υπόλοιπους τομείς της Φαρμακευτικής Σχολής καθώς και με τα Τμήματα Χημείας, Χημικών Μηχανικών, Ιατρικής, Γεωπονίας και Οδοντιατρικής του ΑΠΘ, ενώ επιπρόσθετα εμφανίζει σημαντικό κύκλο συνεργασιών και με άλλα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Παναγιώτης Μπαρμπαλέξης

Επίκουρος Καθηγητής

Τμήμα Φαρμακευτικής, 
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΕΦΤ/ΑΠΘ)

Επιστημονικά Υπεύθυνος

Έχει εργαστεί για πάνω από δέκα (10) χρόνια ως επικεφαλής επιστήμονας στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης φαρμακευτικών (γενόσημων και υπεργενόσημων) και καλλυντικών σκευασμάτων στην Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, έχοντας την επιστημονική ευθύνη για πάνω από δεκαπέντε (15) τελικά σκευάσματα (κατάθεση και έγκριση τελικού Τεχνικού Φακέλου Προϊόντος (Dossier)), ενώ έχει και οκτώ (8) κατατεθειμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο όνομά του (patents). Το δημοσιευμένο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 50 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες (www.scopus.com) καθώς και οκτώ (8) πρακτικά συνεδρίων (696 ετεροαναφορές με h-index 17). Ακαδημαϊκά, έχει συμμετάσχει σε πέντε (5) ερευνητικά έργα ως επιστημονικός υπεύθυνος και σε ένα (1) ως συνεργάτης. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων μεταφοράς φαρμάκων, τη νανο- και μικρο- ενθυλάκωση φαρμάκων σε πολυμερικές μήτρες, τη βελτίωση της διαλυτότητας και της βιοδιαθεσιμότητας δυσδιάλυτων φαρμακευτικών ουσιών καθώς και τη μελέτη τεχνικών μορφοποίησης και διεργασιών παραγωγής κατά την ανάπτυξη φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων.

Δημήτρης Φατούρος

Καθηγητής

Τμήμα Φαρμακευτικής, 
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΕΦΤ/ΑΠΘ)

Έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα στη Φαρμακευτική Τεχνολογία από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών στην Ελλάδα. Στη συνέχεια κατείχε θέσεις ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Leiden / Κέντρο Άμστερνταμ (LA / CDR), Επίκουρος Καθηγητής στην Φαρμακευτική Σχολή της Κοπεγχάγης και Senior Lecturer στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth. Οι τομείς της ερευνητικής εμπειρίας είναι προσθετική μηχανική, προηγμένα συστήματα χορήγησης φαρμάκων με ιδιαίτερη έμφαση σε συστήματα αυτοσυναρμογής βλενοπροσκολλητικά συστήματα και δυσδιάλυτα φάρμακα. Έχει 147 ερευνητικά άρθρα και κεφάλαια βιβλίων (h-index 31). Συμμετέχει σε εθνικά και κοινοτικά χρηματοδοτούμενα έργα H2020. Είναι αξιολογητής για το BBSRC, το EPSRC και το FNRS. Είναι μέλος των συντακτικών συμβουλίων του περιοδικού Journal of Biomedical Nanotechnology και Academic Editor για το PLoS One, Heliyon (Elsevier).

Χριστίνα Καραβασίλη

Δρ. Φαρμακοποιός

Είναι πτυχιούχος φαρμακοποιός του Τμήματος Φαρμακευτικής Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης στη φαρμακευτική τεχνολογία και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων για την από του στόματος, ρινική και οφθαλμική χορήγηση φαρμάκων, σε συστήματα αυτοσυναρμογής για στοχευμένη θεραπεία του καρκίνου και σε δυσδιάλυτα φάρμακα με έμφαση σε λιπιδικές φαρμακομορφές και του μηχανισμούς πέψης και απορρόφησης αυτών. Έχει 17 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές (h-index: 7) και 2 κεφάλαια σε βιβλία. Έχει εργασθεί σε 6 διεθνή και εθνικά ερευνητικά έργα. Έχει λάβει υποτροφίες από το ΙΚΥ, το ίδρυμα Ωνάση και από το ίδρυμα Fulbright στο Harvard Medical School και το Massachusetts Institute of Technology των ΗΠΑ.

Κωνσταντίνος Ν. Κοντογιαννόπουλος

Δρ. Χημικός Μηχανικός

Απόφοιτος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Χημεία & Τεχνολογία Φυσικών Προϊόντων και Φαρμακευτική Τεχνολογία με έμφαση στην αξιοποίηση βιοδραστικών φυσικών προϊόντων μέσω καινοτόμων συστημάτων φορέα φαρμάκου. Έχει εργασθεί σε Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, καθώς και στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και από το 2018 αποτελεί συνεργαζόμενο ερευνητικό προσωπικό του Εργαστηρίου Οργανικής Χημείας/Τμήμα Χημικών Μηχανικών/ΑΠΘ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα καινοτόμα συστήματα φορέα φαρμάκου (λιποσώματα, υπερδιακλαδισμένα πολυμερή, κυκλοδεξτρίνες, βιο-αποικοδομήσιμα πολυμερικά επιθέματα) για βιοδραστικές ενώσεις προερχόμενες από φυσικά προϊόντα, στην αξιοποίηση φυσικών προϊόντων, καθώς επίσης και σε προηγμένες μεθόδους διαχείρισης-επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης βιομηχανικών υδατικών ρευμάτων και αποβλήτων και αξιοποίησης παραπροϊόντων αγροδιατροφικών βιομηχανιών. Έχει δημοσιεύσει 27 ερευνητικά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές (7 ως πρώτος συγγραφέας) και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 30 εργασιών σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια (300 ετεροαναφορές, h-index: 9).

To έργο υλοποείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T2ΕΔΚ-01641)

Copyright 2021 © All rights reserved |
Powered by KK

Skip to content